Studiedag ‘Future Proof: Vorm mee de archivaris van de toekomst’. Herbekijk de presentaties!

Op maandag 7 mei kwamen ca. 40 archivarissen en archiefstudenten samen in de Promotiezaal van de VUB om hun licht te laten schijnen over de oude vertrouwde archiefopleiding, die dit jaar  30 kaarsjes mag uitblazen!

In die dertig jaar is er natuurlijk heel wat veranderd en ook in 2018 staat een hervorming op stapel, met ondermeer drie nieuwe vakken:  ‘Digitaal informatie- & archiefbeheer’, ‘Management voor informatieprofessionals’ en ‘Materiële conservering & depotbeheer’. Ook de uitgangspunten worden veranderd. De nadruk op traditionele archivistiek blijft weliswaar behouden, maar er komt een belangrijke focus bij: Het digitale

Met de studiedag wilde het FAAD niet alleen een infomoment organiseren over de geplande hervormingen, maar ook een forum creëren voor archivarissen om na te denken over hoe hun opleiding er eigenlijk zou moeten uitzien.

Bart Ballaux gaf in zijn inleidende presentatie een helder overzicht van 30 jaar archiefopleiding en de op til staande hervormingen.

Via de call for pitches kregen collega-archivarissen een podium om een specifieke lesinhoud voor te stellen die volgens hen zeker aan bod moeten komen in de opleiding. Het publiek kreeg 8 pitches van vijf minuten gepresenteerd:

– Jeroen Vanderheyden (Colruyt Group): Projectmanagement
– Petra Vanhoutte (VERA): Verandermanagement
– Harald Nilens (Colruyt Group): Kosten- en baten: belangrijk argument voor de bedrijfsarchivaris
– Remco Bruinje (piva eGov): Kwantificeren en archief
– Willem Vanneste (Universiteit Antwerpen): Archivaris moet leren nummeren
– Wim Lowet (Vlaams Architectuurinstituut): Archivist and commander: Archiveren via de terminal
– Helmoed Van Cauwenberge (Parkwinds): De gereedschapskist van de archivaris in een bedrijf
– Alina Saenko en Nastasia Vanderperren (PACKED): Linked Open Data en de archivaris van de toekomst

Na de pauze organiseerden we een discussiemoment aan verschillende gesprekstafels waar de deelnemers kwistig hun mening konden geven over noodzakelijke vakinhouden, interessante werkvormen en de bredere context van de archiefopleiding.

Momenteel werken we aan een uitgebreid verslag van de discussies en de gehele studiedag. Hou hiervoor zeker META in het oog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *