VACATURE – Projectmanager digitaal archief (Master, bepaalde duur)

Vlaams Architectuurinstituut

Het Vlaams Architectuurinstituut staat open voor het talent van iedereen uit onze hedendaagse rijke en diverse maatschappij. We hechten een groot belang aan diversiteit en verwelkomen daarom graag sollicitaties van personen die nu ondervertegenwoordigd zijn.

Het Vlaams Architectuurinstituut is het sectorinstituut voor architectuur uit Vlaanderen en Brussel. We maken het publiek attent op het belang van een goed ontworpen leefomgeving, stimuleren het maatschappelijke debat over het ontwerp van gebouwen/steden en verspreiden kennis over architectuur. Het Vlaams Architectuurinstituut beheert een zeer rijke collectie architectuurarchieven en een architectuurbibliotheek die voortdurend aangroeien. De collectie slaat een brug tussen heden, verleden en toekomst van architectuur.

SCALA

SCALA is een gemeenschappelijk project van negen erfgoedinstellingen in Vlaanderen en Brussel, die samen een systeem ontwerpen voor de langetermijnbewaring van born-digital archieven met cultuurhistorische waarde. SCALA is opgevat als een proof of concept om een pilootversie van een digitaal archiefdepot (digital repository) uit te testen. Dit digital repository slaat archieven op in generieke digitale archiefcontainers (information packages) volgens het OAIS-model en de nieuwe Europese standaard E-ARK. Het is open source en wordt ontwikkeld door een externe IT-leverancier.

SCALA is met het gebruik van E-ARK een pionier in Vlaanderen en organiseert in functie daarvan een E-ARK werkgroep met externe partners, met wie we willen komen tot een Vlaams standaardmodel voor information packages. Dit model moet duurzaamheid, systeemonafhankelijkheid en samenwerking bevorderen.

SCALA is een project dat loopt in twee fases. Je wordt aangeworven binnen fase 1 van het project die loopt tot 30 april 2022. Tijdens fase 2 willen we de bevindingen uit fase 1 vastleggen in een kostenstructuur en samenwerkingsmodel tussen de SCALA-partners. De tweede fase loopt van 1 mei 2022 tot 30 april 2023.

Plaats van tewerkstelling is het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen, dat de algemene projectcoördinatie waarneemt. De andere SCALA-partnerorganisaties zijn ADVN, Amsab-ISG, AMVB, Archiefpunt, AVG-Carhif, CAVA, Letterenhuis en meemoo. Alle partners zijn vertegenwoordigd in de SCALA-stuurgroep.

Start van tewerkstelling: Onmiddellijk inzetbaar vanaf 1 mei 2021

Taakomschrijving

Als SCALA project manager neem je de leiding in het project. Je volgt de ontwikkeling en evaluatie van het digital repository nauwgezet op en bent het knooppunt tussen de IT-leverancier en de SCALA-partners. Je organiseert de overlegmomenten van de E-ARK werkgroep, werkt de specificatie voor E-ARK conforme information packages uit en zorgt voor de rapportering:

 • Je zet de planning uit voor de ontwikkeling van de digital repository software in samenspraak met de IT-leverancier en de hosting-partner. Je bewaakt de opvolging.
 • Tijdens de fase van development doe je de eerste functionele tests. Je houdt de volledigheid van de documentatie van de software in het oog.
 • Je update de specificatie van het E-ARK information package, organiseert de overlegmomenten met de E-ARK werkgroep en verzorgt de rapportage.
 • Je plant en organiseert de evaluatie van het digital repository. Je begeleidt de SCALA-partners bij de ingebruikname en testing.
 • Je rapporteert de voortgang van het project aan de SCALA-stuurgroep en staat in voor de inhoudelijke eindrapportage van projectfase 1.

Jouw profiel

 • Je hebt een masterdiploma
 • Je hebt aantoonbare ervaring in het managen van gelijkaardige IT-projecten
 • XML kent geen geheimen voor jou. Ervaring met METS en PREMIS is niet noodzakelijk, maar wel aanbevolen
 • Je hebt een passie voor IT en digitaal archiveren en deelt graag je kennis
 • Je voelt je verantwoordelijk voor het volledige end-to-end implementatietraject om de projectdoelstellingen te bereiken
 • Je bent mensgericht en een geboren people manager. Je werkt agile, pragmatisch en flexibel. Initiatief nemen en proactief communiceren zijn voor jou een evidentie
 • Je werkt gestructureerd en planmatig. Je kan je prioriteiten bewaken
 • Je bent een analytische, kritische en oplossingsgerichte denker, met zin voor creativiteit.
 • Ervaring met IT business modellen is niet noodzakelijk, maar een pluspunt met oog op fase 2

Ons aanbod

Wij bieden jou een voltijdse tewerkstelling in een stimulerende werkomgeving voor 12 maanden en een loon in categorie L1 conform de barema’s in de socioculturele sector (PC 329.01). De duur van het contract kan worden verlengd indien fase 2 van het project doorgaat.

Deze vacature staat ook open voor kandidaten die op freelance basis willen werken.

Interesse?

Stuur jouw motivatiebrief + CV naar Wim Lowet, consulent digitaal archief, via wim.lowet@vai.be. Voor meer info kun je terecht op hetzelfde adres of telefonisch op +32 (3) 242 89 70.

Solliciteren kan t.e.m. 9 april 2021

Praktisch

 • PLAATS VAN TEWERKSTELLING: Vlaams Architectuurinstituut, Jan Van Rijswijcklaan 155, 2018 Antwerpen
 • START VAN TEWERKSTELLING: Onmiddellijk inzetbaar vanaf 1 mei 2021. Fase 1 van het project loopt tot en met 30 april 2022
 • SOLLICITEREN:Stuur motivatiebrief + CV naar Wim Lowet via wim.lowet@vai.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *