Bij de archivaris op schoot: verslag van het bezoek aan Jan De Nul op 9 oktober 2010

Het ondertussen bekende project “Bij de archivaris op schoot” biedt de kans aan beginnende archivarissen om praktische vragen te stellen aan meer ervaren collega’s. Dit gebeurt concreet door bezoeken aan diverse archieven.

Op zaterdag 9 oktober brachten we een bezoek aan de archieven van het bedrijf Jan De Nul. We werden verwelkomd en rondgeleid door Sofie De Winter, de Senior Archivaris. De rondleiding startte in de inkomhal met een introductie over het bedrijf en zijn verschillende activiteiten in binnen- en buitenland. Vervolgens bezochten we de archiefdepots, waarbij Sofie De Winter het ontstaan, de evolutie en de werking van het archiefbeheersysteem schetste. Ze ging ook dieper in op de procedures rond overdrachten en uitleningen. Twee elementen kwamen hierbij naar voren: de problematiek rond de grote hoeveelheden dynamisch archief en de nauwe relatie tussen de administratie en de archiefdienst. Enkel interne gebruikers consulteren de archieven van Jan De Nul. Het archiefbeheersysteem is dan ook aan de noden van de administratie aangepast, met oog voor een snelle en adequate service. Gezien de grote omvang van het archief en het dynamische karakter ervan, gebruikt men in Jan De Nul geen inventarissen, maar plaatsingslijsten. Tijdens de rondleiding toonde Sofie De Winter concrete voorbeelden van de verschillende soorten plaatsingslijsten.

Na het bezoek ontvingen we allemaal een introductiepakket over het bedrijf Jan De Nul en konden we bij een koffie wat napraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *