VACATURE – Stafmedewerker Archiefzorg & Erfgoedregistratie (CEMPER, Master, contract onbepaalde duur)

Wil jij je inzetten voor de duurzame zorg voor en bewaring van muziek- en podiumerfgoed in Vlaanderen en Brussel? CEMPER is op zoek naar een stafmedewerker archiefzorg & erfgoedregistratie. Solliciteren kan tot en met 12 juni.

Context en functieomschrijving

Muziek, theater en dans verrijken ons cultuurlandschap. Het erfgoed en de vele organisaties en individuen die vandaag muziek- en podiumtradities levend houden, zijn hiervan de getuige. Als Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed adviseert, ondersteunt en begeleidt CEMPER iedereen die met muziek- of podiumerfgoed in aanraking komt: van amateur tot professional, van hobbyist tot academicus, van erfgenaam tot verzamelaar. We behandelen vragen over tastbaar en immaterieel erfgoed van een waaier aan disciplines, genres, vormen en contexten.

Als medewerker archiefzorg/​erfgoedregistratie behandel je onder andere vanuit de teams Zorg & Bewaring, Erfgoedregistratie en Herbestemmen binnenkomende vragen. Je werkt samen met je collega’s de dienstverlening verder uit om onze doelgroepen en erfgoedgemeenschappen te helpen en te begeleiden bij de duurzame zorg voor en bewaring van muziek- en podiumerfgoed in Vlaanderen en Brussel (zowel voor fysiek als van digitaal erfgoed).

Takenpakket

 • Vanuit internationaal perspectief verzamel je en evalueer je relevante kennis, expertise en praktijkvoorbeelden over archief- en collectiezorg van muziek- en podiumerfgoed. Je ontwikkelt bijkomende expertise waar nodig. Denk aan thema’s als duurzame materiële en digitale bewaring, digitaliseren, herbestemmen, waarderen, selecteren, registreren, informatiebeheer enz. Op basis van je kennis, expertise en ervaring, ondersteun je in teamverband onze diverse doelgroepen met de zorg voor hun archieven en collecties van muziek- en podiumerfgoed:
  • Je verleent advies per e‑mail en telefoon, tijdens plaatsbezoeken, in adviesraden, enz.
  • Je ontwikkelt (online) kennisinstrumenten ter ondersteuning van de doelgroepen (o.m. de websites van CEMPER en TRACKS) en neemt actief deel aan reeds bestaand samenwerkingsverbanden, stuur- en werkgroepen …
  • Je ontwikkelt, organiseert en geeft (online) vormingen en presentaties over aspecten van archief- en collectiezorg.
  • Je leidt of begeleidt studenten, stagiairs of vrijwilligers.
  • Je treedt op als consulent, CEMPER beheert immers geen archieven of erfgoedcollecties.
 • Je coördineert intern de opvolging van de veldtekening en het in kaart brengen van muziek- en podiumerfgoed, erfgoedgemeenschappen en ‑actoren met focus op diversiteit. Je initieert en coördineert eventueel CEMPER-projecten met betrekking tot archief- en collectieregistratie en participeert actief aan projecten van partnerorganisaties.
 • Je legt en onderhoudt contacten binnen het cultureelerfgoedveld en met het kunstenveld.
 • Dit alles giet je samen met je collega’s in een strategie die ervoor zorgt dat muziek- en podiumerfgoed, in al zijn diversiteit, doorgegeven wordt aan volgende generaties.
 • Met je collega-archivarissen ontwikkel je verder samen het interne archief- en informatiebeheer.

Profiel

 • Je behaalde een diploma hoger of universitair onderwijs en bij voorkeur een bijkomende Manama in Archivistiek — Erfgoedbeheer en Hedendaags Documentbeheer, of gelijkwaardig door ervaring.
 • Je bent vertrouwd met de erfgoedsector en met de richtlijnen en standaarden die er gehanteerd worden. Kennis van registratie- en inventariseringstools, van de principes van digitale duurzame bewaring en van archief- en informatiebeleid zijn pluspunten.
 • Je bent empathisch en flexibel in de omgang met diverse doelgroepen en stelt je behulpzaam op.
 • Je beschikt over een analytisch vermogen en hebt een kritische maar oplossingsgerichte ingesteldheid. Je pakt de dingen pragmatisch, nauwgezet en efficiënt aan.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, je kan een boodschap helder overbrengen en mensen enthousiasmeren.
 • Je kan projecten voorbereiden, uitvoeren en evalueren.
 • Je werkt graag in teamverband en met externe partners, maar evenzeer autonoom.
 • Je vindt het leuk om zowel op strategisch niveau mee te denken als diverse praktische en ondersteunende taken uit te voeren.
 • Je hebt interesse in muziek, podiumkunsten en cultureel erfgoed.
 • Je bent vertrouwd met Office 365.
 • Je kan op korte termijn starten (september/​najaar 2024).

Aanbod

 • We bieden je een voltijdse job voor onbepaalde duur.
 • Je komt terecht in een ambitieuze en dynamische organisatie met veel kansen tot zelfontplooiing, bijscholing en ruimte voor eigen initiatieven. CEMPER bestaat momenteel uit 11 medewerkers die samenwerken in zelforganiserende teams.
 • Je werk levert een belangrijke bijdrage aan de omgang met het erfgoed van muziek, theater en dans, vandaag en in de toekomst.
 • De verloning en verlofregeling verloopt volgens het Paritair Comité 329.01 barema B1a, aangevuld met een eindejaarspremie en een groepsverzekering.
 • Je werkplek is in Mechelen, op 20 min. wandelen van het station, en je ontvangt een vergoeding woon-werkverkeer (openbaar vervoer en/​of fiets). Telewerk behoort tot de organisatiecultuur.

Solliciteren

 • Stuur je cv en motivatiebrief ten laatste op woensdag 12 juni 2024 (23u59) per e‑mail naar contact@​cemper.​be. Gelieve als onderwerp ​‘sollicitatie vacature archiefzorg en erfgoedregistratie’ te vermelden.
 • Geselecteerde kandidaten mogen omstreeks 17 juni een uitnodiging verwachten voor een gesprek dat plaatsvindt op vrijdag 21 juni 2024 in de kantoren van CEMPER.

Meer info

Mariet Calsius – Directeur CEMPER vzw

015 34 94 36 / contact@​cemper.​be

CEMPER vzw voert een gelijkekansenbeleid. Hierbij zijn de kwaliteiten van mensen doorslaggevend, ongeacht hun geslacht, religie, afkomst, leeftijd of fysieke beperking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *