VACATURE – Consulent archieven en estates (M HKA, onbepaalde duur, voltijds)

Het M HKA is een door de Vlaamse Gemeenschap erkende en onafhankelijke grote instelling gevestigd in Antwerpen. Het M HKA is een museum dat werkt rond beeldcultuur in het algemeen en de hedendaagse beeldende kunst, film en mediakunst in het bijzonder.

Vandaag zet M HKA in op een verhoogde musealisering, met uitgesproken expertisefuncties op vlak van wetenschappelijk onderzoek, archiefwerking en digitale ontsluiting.
In 2019 startte M HKA een Centrum Kunstarchieven Vlaanderen (CKV) op. Het gaat om kunstenerfgoed met een actualiteitswaarde voor een artistieke deelsector – hedendaagse beeldende kunst – waarin Vlaanderen een internationale capaciteit heeft en waarvan het recente verleden zich op een performante manier in een internationale context heeft afgespeeld. Beeldende kunstarchieven zijn de sleutel om het verhaal van de hedendaagse beeldende kunst te kunnen vertellen.
Het CKV richt zich primair op de collecties en hun context van private archiefvormers en nalatenschappen: kunstenaars of hun erven alsook op archiefvormers in het bredere veld van hedendaagse beeldende kunst: reflectieve actoren (onderzoekers, critici, denkers), beeldende kunstorganisaties en organisatoren (galerieën, curatoren, kunsthallen), kunst – en erfgoedorganisaties en verzamelaars.

Voor het CKV zijn we op zoek naar een gedreven collega die als consulent aan de slag gaat met verschillende archiefvormers. Ben jij iemand die gestructureerd werkt, innovatief en analytisch denkt en kan terugvallen op een grondige expertise in hedendaagse kunst, archiefbeheer en het erfgoedveld? Dan ben jij misschien de nieuwe enthousiaste collega die we zoeken!


DOEL VAN DE FUNCTIE
Als consulent archieven en estates sta je in voor het realiseren van de dienstverlening en advies verlenen aan diverse archiefvormers, waarbij je vertrekt vanuit het waarderingskader en methodologie voor kunstarchieven.


JE OPDRACHT
Je opdracht bestaat erin om, op basis van je expertise, archiefvormers en beheerders van nalatenschappen te ondersteunen bij de zorg voor hun archieven en collecties. Je neemt aldus een eerstelijnsfunctie op. Je beantwoordt vragen, sensibiliseert en adviseert, biedt expertise, ondersteunt hands on. Je organiseert daartoe onder meer plaatsbezoeken, archiefdoorlichtingen en vormingen. Je bundelt bestaande en verworven kennis, alsook best practices en werkt zo aan een set duurzame ondersteuningsmaatregelen vanuit CKV. Je stelt daartoe handleidingen en tools op, je draagt tevens bij tot de veldkaart kunstarchieven Vlaanderen en Brussel. Dit betekent dat je bijdraagt aan het formuleren, ontwikkelen, actualiseren en het organiseren van archief- en collectiezorg. Je werkt steeds in overleg met de archivaris en het team CKV.
Je werkt mee aan de vergroting van het draagvlak rond kunstenerfgoed door communicatie via nieuwsbrief, website en diverse sociale media.
Tot slot kom je in een team terecht dat beoogt een opdrachthoudend team te worden, waar je zelf een bijdrage aan zal leveren.


GEZOCHT PROFIEL
Master in het domein van kunstwetenschappen en/of master Archivistiek: Erfgoedbeheer en Hedendaags Documentbeheer of gelijkgesteld door ervaring
Eerste werkervaring in een relevante professionele context
Kennis en affiniteit met hedendaagse beeldende kunst
Uitgesproken affiniteit en kennis van het erfgoedveld (inventarisatie, behoud en beheer, archiveren, waarderen, herbestemmen, selectie, standaarden zoals ISAD-G, wikidata,…)
Grondige kennis van registratie- en inventariseringstools.
Vlot kunnen omgaan met Office programma’s.
Grondige kennis van Nederlands en Engels, of bereidheid om deze taalniveaus op korte termijn te verwerven
Je beschikt over een rijbewijs B

COMPETENTIES
Verdere informatie over de vereisten over deze functies en de competenties vind je in het uitgebreid functie-en competentieprofiel in bijlage.


AANBOD
Een aangename en gevarieerde functie in een divers team en in een boeiende en artistieke werkomgeving;
Een voltijds contract van onbepaalde duur;
Een marktconforme verloning volgens barema van paritair comité 329.01;
Extralegale voordelen zoals maatijdcheques, terugbetaling van woon-werkverkeer, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering;
Glijdende uren en voordelige verlofregeling;
Mogelijkheid tot het volgen van vormingen.

SELECTIEPROCEDURE
Na een selectie op CV en motivatiebrief, wordt een aantal kandidaten uitgenodigd voor schriftelijke proef en een gesprek. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op woensdag 4 mei 2022.


PRAKTISCHE INFORMATIE
Voor inhoudelijke informatie over de functie, neem je contact op met Jan Stuyck, tel. 03 205 36 24 GSM 0486 33 90 07 of via mail jan.stuyck@muhka.be. Vragen over de selectieprocedure? Contacteer Marjon Van Waelvelde, HR-medewerker, tel.03 205 36 29 of via mail: marjon.vanwaelvelde@muhka.be.


SOLLICITEREN
Heb je interesse? Bezorg dan ten laatste op 17 april 2022 je motivatiebrief en CV via de jobsite van het M HKA.


We werven op basis van competenties, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap.

Plaats tewerkstelling

M HKA – Bezoekersadres 

Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen (België) Routebeschrijving »

Solliciteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *