VACATURE: Medewerker archief- en collectiezorg (voltijds/onbepaalde duur) – Het Firmament

Podiumkunsten hebben – zowel in het verleden als vandaag – het cultuurlandschap van Vlaanderen en Brussel diepgaand verrijkt. Die culturele rijkdom zorgt voor een grote diversiteit aan erfgoed dat specifieke omkadering vraagt, zodat het de volgende generaties kan blijven inspireren. Het Firmament vervult deze opdracht als expertisecentrum voor het cultureel erfgoed van de podiumkunsten. Aangezien gelijkaardige uitdagingen gelden voor de sporen die muziek nalaat, vormt Het Firmament vanaf 1 januari 2019 samen met Resonant, het huidige expertisecentrum voor muzikaal erfgoed, een nieuwe dienstverlenende organisatie.

FUNCTIEOMSCHRIJVING

Als medewerker van Het Firmament en van de toekomstige fusieorganisatie draag je bij aan de missie en de realisatie van de strategische en operationele doelstellingen. Als medewerker archief- en collectiezorg sta je specifiek in voor de expertise-opbouw over thema’s als inventarisatie, behoud en beheer, archiveren, waarderen, herbestemmen, selectie …. Op basis van de noden bouw je de dienstverlening verder uit ter ondersteuning van de vormers en beheerders van podiumkunstenerfgoed. In dialoog met de collega’s en met het veld verfijn je de ontwikkelde visie en strategie over een duurzame zorg voor archieven en collecties uit de podiumkunsten in Vlaanderen en Brussel. Je bent tot slot verantwoordelijk voor de herbestemming van het archief, de bibliotheek en de collectie uit de vroegere figurentheaterwerking van Het Firmament.

TAKENPAKKET

– Vanuit internationaal perspectief relevante kennis, expertise en praktijkvoorbeelden rond aspecten van archief- en collectiezorg in de podiumkunsten verzamelen, evalueren en bijkomende expertise ontwikkelen daar waar lacunes zijn – Evoluties opvolgen en eigen deskundigheid bevorderen door zelfstudie (literatuur), opdoen van praktijkervaring, volgen van opleiding en bijscholing

– Op basis van expertise-opbouw, vormers en beheerders van podiumkunstenerfgoed ondersteunen bij de zorg voor hun archieven en collecties:

-Ontwikkelen van (online) kennisinstrumenten ter ondersteuning van de doelgroepen (o.m. TRACKS)

-Ontwikkelen, organiseren en geven van vormingen en presentaties over aspecten van archief- en collectiezorg

-Advies verlenen per e-mail, telefoon, op plaatsbezoeken, in adviesraden of stuurgroepen o Studenten, stagiairs of vrijwilligers opleiden en begeleiden

-Bemiddelend optreden in conflictsituaties

– De ontwikkelde strategie over de zorg voor archieven en collecties uit de podiumkunsten verder verfijnen en blijvend actualiseren. Dit in dialoog met de collega’s en met partners uit het kunsten-, erfgoed-, onderzoeks- en onderwijsveld en op basis van de noden

– Initiëren en coördineren van eigen projecten met betrekking tot archief- en collectiezorg en actief participeren aan projecten van partnerorganisaties.

– Afronden van het reeds opgestarte herbestemmingstraject voor het archief, de bibliotheek en de collectie uit de vroegere figurentheaterwerking van Het Firmament

– Beheren van het organisatie-archief en de handbibliotheek

PROFIEL

– je hebt een diploma hoger of universitair onderwijs bij voorkeur in Archivistiek: Erfgoedbeheer en Hedendaags Documentbeheer, of gelijkwaardig door ervaring – je hebt een uitgesproken affiniteit met het veld van de podiumkunsten en je wenst op dit vlak verdere expertise te ontwikkelen.

– je hebt een uitgesproken affiniteit met het cultureel-erfgoedveld en je wenst op dit vlak verdere expertise te ontwikkelen. Thema’s als inventarisatie, behoud en beheer, archiveren, waarderen, herbestemmen, selectie … klinken je als muziek in de oren

– je hebt reeds ervaring in de podiumkunsten- en/of erfgoedsector als werknemer, vrijwilliger of stagiair

– je beschikt over een analytisch vermogen en hebt een kritische en opbouwende ingesteldheid. Je brengt vernieuwende ideeën aan, zoekt naar verbeteringen en combineert creativiteit met een systematische en efficiënte aanpak – je kan autonoom projecten opvolgen, initiatief nemen, maar tegelijk in teamverband werken

– je bent empathisch en flexibel in de omgang met diverse doelgroepen en partners en in staat om een netwerk uit te bouwen en te onderhouden – je bent communicatief vaardig (schriftelijk en mondeling), je kan een boodschap helder overbrengen en mensen enthousiasmeren

– je bent loyaal en ruimdenkend. Je kan je flexibel op stellen in een organisatie die in transitie is

AANBOD

– een voltijdse job voor onbepaalde duur in een ambitieuze en dynamische organisatie met veel kansen tot zelfontplooiing, bijscholing en ruimte voor eigen initiatieven. – je werk levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de cultureelerfgoedsector en het veld van de podiumkunsten – de verloning verloopt volgens het Paritair Comité 329.01 (sector cultuurspreiding), barema B1a, aangevuld met een eindejaarspremie en een groepsverzekering

– je werkt te Mechelen en ontvangt een vergoeding woon-werkverkeer (openbaar vervoer en/of fiets) – je wordt in dienst genomen door Het Firmament en je contract wordt bij de fusie op 1/1/2019 automatisch overgenomen door de nieuwe organisatie – je kan zo snel mogelijk starten.

Het Firmament voert een gelijke kansenbeleid. Hierbij zijn de kwaliteiten van mensen doorslaggevend, ongeacht hun geslacht, religie, afkomst, leeftijd of fysieke beperking.

SOLLICITEREN

– deadline: 7 september 2018 – cv en motivatiebrief naar contact@hetfirmament.be

MEER INFO

Veerle Wallebroek – coördinator 015 34 94 36 / contact@hetfirmament.be

www.hetfirmament.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *