Archiefopleiding in cijfers

      Geen reacties op Archiefopleiding in cijfers

Een paar jaar geleden zou dit een erg kort stukje geweest zijn. Je had immers een aantal ingeschreven studenten en een aantal afgestudeerde studenten en het vergde geen kennis van de hogere wiskunde om daar het percentage geslaagden bij uit te rekenen.

De laatste jaren is dat allemaal wat minder makkelijk geworden. We hebben immers:

– studenten die geen geschiedenis studeerden en dus eerst de vakken van het voorbereidingsprogramma moeten volgen maar dat wegens voldoende vrijstellingen combineren met een aantal vakken archivistiek.

– studenten die ingeschreven zijn in het eerste jaar van het deeltijds modeltraject.

– studenten die ingeschreven zijn in het tweede jaar van het deeltijds modeltraject.

– studenten die een individueel jaarprogramma hebben samengesteld.

– studenten die slechts een paar vakken archivistiek volgen.

– studenten die in het tweede semester één vak archivistiek afleggen.

– studenten die enkel hun verhandeling nog moeten indienen en dit in de januari-zittijd doen.

– studenten die enkel hun verhandeling nog moeten indienen en dat in de juni-zittijd doen.

– studenten die hun verhandeling nog moeten indienen en dat in de september zittijd doen.

– studenten die enkel hun verhandeling nog moeten indienen, dat in de januarizittijd willen doen maar niet indienen en dus automatisch in de tweede zittijd, dus in september afstuderen.

– studenten die voor de eerste keer inschrijven voor het hele programma (ja hoor, zelfs die bestaan nog).

Volgen jullie nog ? ….. wij eigenlijk ook niet meer. We beperken ons dan ook tot wat overzichtscijfers.

In het academiejaar 2007-2008 waren er 31 mensen ingeschreven en studeerden er 16 af. 52% van de ingeschreven studenten was dus geslaagd. Het gevaar bestaat dat de ene helft van de FAAD-leden nu medelijdend denkt dat het allemaal zo veel moeilijker geworden is dan in hun tijd terwijl de andere helft triomfantelijk bedenkt dat de studenten in hun tijd toch veel intelligenter waren. Om dat te vermijden nuanceren we de cijfers toch een beetje.

Er waren inderdaad 31 mensen ingeschreven maar 2 stopten er tijdens het jaar en 5 waren deeltijds of slechts voor een aantal vakken ingeschreven en konden dus niet afstuderen. Herberekend slaagde dus 67% van de studenten.

Tot slot nog wat cijfers voor het huidige academiejaar. Er zijn op dit moment 32 studenten ingeschreven. Van die 32 zijn er 20 die voor het eerst inschrijven. De 12 anderen volgen het tweede deel van een deeltijds traject of hebben een thesisjaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *