Studiedag – Onderzoeksdag (VAi, De Singel, 15 november 2023, Antwerpen)

Op woensdag 15 november 2023 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) vanuit zijn collectie en kenniscentrum voor de eerste keer een onderzoeksdag op kunstencampus De Singel in Antwerpen. Hiermee willen we de uitwisseling tussen de eigen werking en het onderzoeksveld versterken. We presenteren trending topics, onderzoeksmethodieken en onze gloednieuwe VAi Archiefhub.

Bezoek Young Promising Architects collectie Vlaams Architectuurinstituut

Onderzoeksdag

Met deze onderzoeksdag willen we de uitwisseling tussen de eigen werking en het onderzoeksveld versterken: we presenteren trending topics, onderzoeksmethodieken en onze gloednieuwe VAi Archiefhub. Het doel is veelheid en verscheidenheid tot onderzoeksmogelijkheden m.b.t. architectuurarchieven te duiden en eveneens doorheen deze dag de noden van onderzoekers te beluisteren en de connectie versterken.

In de voormiddag plannen we vier lezingen met voorbeelden van de verschillende tools die het VAi aanbiedt voor onderzoek. In de namiddag staan er parallelle sessies rond actuele uitdagingen voor onderzoek op het programma: we buigen ons over AI-toepassingen, heikel erfgoed, dekolonisatie en onderzoek naar materiƫle zorg voor de collectie.

Tot slot nodigt het VAi Dirk van den Heuvel uit als observator en waarnemer. Als hoofddocent Architectuur aan de TUDelft leidt hij de onderzoeksgroep Architectuur, Cultuur en Moderniteit leidt. Daarnaast is hij directeur van het Jaap Bakema Study Centre van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Zijn expertise ligt op het gebied van naoorlogse moderne architectuur en planning, en aanverwante gebieden als architectuurtheorie en -geschiedenis, culturele studies en discoursanalyse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *