Opleidingsaanbod vanaf academiejaar 2024-25

Het stopzetten van de Manama Archivistiek aan de VUB en het Graduaat Informatiebeheer aan de Erasmushogeschool zorgt voor een vermindering van het opleidingsaanbod. Via dit bericht geven we een kort overzicht van opleidingen die ingericht worden door verschillende hogescholen en universiteiten. Het opleidingsaanbod uit de niet-academische sector komt hier niet aan bod, al is er wel een stevig aanbod te vinden van eendaagse en meerdaagse opleidingen in Vlaanderen en Nederland.

Al een aantal jaren richt de Erasmushogeschool een postgraduaat Informatiemanagement aan. Ondanks het stopzetten van het graduaat zal die blijven ingericht worden, toch alvast voor 2024-25. Het richt zich op studenten die al actief zijn in het werkveld en die zich verder willen verdiepen. Om in te schrijven moet je wel al een diploma hoger onderwijs gehaald hebben.

Vanaf 2024-25 richt de Master Erfgoedstudies aan de UAntwerpen een versterkte Major Archivistiek in. Net als bij de Manama is een stage met masterscriptie inbegrepen, waarbij de stage een apart vak is. Een aantal instellingen die vroeger stages aanbieden via de Manama kunnen hun stage nu via deze major aanbieden. Deze opleiding is ideaal voor studenten die zich willen specialiseren in archiefbeheer met een erfgoedinsteek. Er is ook aandacht voor het bredere informatiebeheer, zij het meer als inleiding. Een aantal lesgevers van de Manama zullen ook lesgeven binnen de major.

Het graduaat Informatiebeheer aan de Arteveldehogeschool is een blijver en wordt ook versterkt met een finaliteit erfgoedregistrator. In deze 2-jarige opleiding volgen studenten ook 2 stages. Een aantal stages uit de Manama kunnen mogelijk via de Arteveldehogeschool aangeboden worden. De opleiding is breed en richt zich op de bibliotheek- en archiefsector, maar biedt wel een breder plaatje aan qua informatiebeheer. Studenten die hun studie aan de Erasmushogeschool niet kunnen afwerken zullen die aan de Arteveldehogeschool kunnen verderzetten.

De VVBAD zorgt voor een landingspagina waar je alle informatie netjes kunt vinden. Er is ook een aparte pagina voor archief en bibliotheek. Op de website van de VVBAD vind je ook regelmatige bijscholingen en opleidingen van andere instellingen. De landingspagina kan je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *