VACATURE – ARCHIVARIS, VERANTWOORDELIJKE DIGITAAL ARCHIEF EN HEDENDAAGS DOCUMENTBEHEER (KU Leuven)

Het Universiteitsarchief, dat behoort tot de Dienst Academisch en Historisch Patrimonium, is verantwoordelijk voor het verwerven, beheren en beschikbaar stellen van de archieven van de Leuvense universiteit en van de andere archieven in zijn collecties.

Website van de eenheid

Functie

Als lid van de staf van het Universiteitsarchief werk je mee aan de realisatie van het beleidsplan door deel te nemen aan de planning, de uitvoering en het opvolgen van de werking en de projecten van de dienst. Net als de andere archivarissen ben je inzetbaar voor het beheer van de volledige collectie en voor het aansturen en uitvoeren van de basisprocessen verwerving, behoud en beheer, en ontsluiting. Bovendien neem je afhankelijk van je eigen kennis en affiniteit een deel van de bestaande collectie ook op inhoudelijk vlak onder je hoede.
Als trekker van de cluster Digitaal archief en documentbeheer ontwikkel en implementeer je voor de diensten en faculteiten van de KU Leuven en voor de ingekantelde leden van de Associatie KU Leuven een beleid voor de creatie en het beheer van hedendaagse analoge en digitale documenten, met inbegrip van de digitale archivering van documenten die in aanmerking komen voor permanente bewaring. Je ontwerpt en beheert de instrumenten voor de uitvoering van dat beleid, door de archiefvormers en -beheerders te voorzien van een raamwerk, procedures en workflows voor het beheer en de eventuele overdracht van digitaal materiaal. Je stuurt een medewerker aan die de implementatie van het beleid en de uitvoering van overdrachten bij de archiefvormers mee kan begeleiden.
Binnen het Universiteitsarchief organiseer je het digitale depot en beheer je de ontsluitingssystemen. In samenwerking met LIBIS regel je de processen voor ingest en beheer van digitale objecten in het digitale depot (LIAS). Je bent ook verantwoordelijk voor het goede verloop van de kwaliteitsvolle invoer en publicatie van de beschrijvende metadata in de databanken die binnen het Universiteitsarchief gebruikt worden (scopeArchiv, ODIS en ALMA).
Je plant en beheert de uitvoering van de digitaliseringsprojecten van het Universiteitsarchief, in samenwerking met de inhoudelijk bevoegde collega’s en andere stakeholders
Je neemt deel aan relevante fora en samenwerkingsverbanden binnen de organisatie, en creëert en onderhoudt een breed netwerk met systeembeheerders en experten van diensten zoals LIBIS en ICTS. Je kan daarvoor gebruik maken van een grote expertise op het vlak van digitale archivering, die je voortdurend actualiseert door het volgen van de evolutie in het werkveld. Daarnaast heb je intensieve contacten met de archiefvormers en archiefbeheerders binnen de genoemde organisaties. Je verwerft een sterke inhoudelijke kennis over hun actuele functioneren, hun geschiedenis en hun archieven. 

Profiel
  • Je hebt een master diploma en vult dit aan met een Master na master Archivistiek: erfgoed- en hedendaags documentbeheer of je bent gelijkwaardig door ervaring
  • Je bent een expert in hedendaags documentbeheer. 
  • Je hebt aantoonbare ervaring met de digitale en juridische aspecten van het hedendaags documentbeheer
  • Je hebt een concreet aantoonbare brede interesse in erfgoed
  • Je bent een logische denker die processen bedenkt en formuleert
  • Je bent ondernemend en resultaatgericht
  • Je hebt veel verantwoordelijkheidszin en stelt je collegiaal op
  • Je bent een goede communicator die beschikt over diplomatische gaven
Aanbod

Wij bieden een voltijds contract van onbepaalde duur.  De functie is gekoppeld aan een salaris in graad 6 of 7 afhankelijk van je ervaring en competenties. Graad  8 is uitzonderlijk weggelegd voor kandidaten, die reeds van de start, omwille van doorgedreven kennis en ervaring, extra verantwoordelijkheden kunnen opnemen.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij mevrouw Elke Herinckx, tel.: +32 16 19 40 36  of Dhr. Marc Nelissen, tel: +32 16 32 46 32.Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 01/02/2021 via onze online sollicitatietoepassing

KU Leuven wil een omgeving creëren waarin alle talenten maximaal tot ontplooiing kunnen komen, ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, nationaliteit of functiebeperking. Hebt u vragen in verband met toegankelijkheid of ondersteuningsmogelijkheden, dan kan u ons contacteren via diversiteit.HR@kuleuven.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *