VACATURE – Projectmedewerker digitalisering ModeMuseum (halftijds – 1 jaar)

Antwerpenaars zijn trots op hun rijke cultuurstad. Daarom zoeken ze voor het MoMu een projectmedewerker die 17de-eeuwse teksten digitaal beschikbaar maakt. Ben jij die collega die de brug kan slaan tussen digitale collecties, technologische toepassingen en historisch erfgoed?

Solliciteren

Wat doe je?

Je werkt mee aan het openstellen van duizenden al gedigitaliseerde handelsbrieven (17de – 18de eeuw) van de Antwerpse textielhandelaarsfamilie Melijn. Die worden via het automatisch tekstherkenningstool Transkribus omgezet in leesbare teksten. De teksten worden daarna beschikbaar gesteld via een website.
Je zet een informaticasysteem op, op basis van bestaande open source tools. Je onderzoekt en test de tools en scenario’s.
Je stelt het gedigitaliseerde archief van handelsbrieven beschikbaar via het DAMS (Digital Asset Management System) van MoMu.
Je laadt het perkamenten gebonden brievenboek digitaal op in het Transkribus-platform.
Je zorgt ervoor dat alle brieven apart geraadpleegd kunnen worden: je analyseert de lay-out van de gedigitaliseerde pagina’s en voert bijhorende metadata in.
Je traint Transkribus om handgeschreven teksten om te zetten in ‘machine leesbare teksten’. Je gebruikt daarvoor een selectie getranscribeerde brieven als trainingsdata.
Je zet een community op van vrijwilligers. Zij werken mee aan de kwaliteitscontrole en de validatie van de automatische transcripties.
Je werkt mee aan de nieuwe website die de Melijn-collectie ter beschikking stelt.
Je werkt een best practice rapport om de resultaten van het project bekend te maken.
Je organiseert trainingssessies over ‘Transkribus’.

Wat verwachten we van je?

Je bent snel weg met nieuwe toepassingen op het vlak van data en ICT. Je bent bereid je te verdiepen in dataformaten zoals CSV, XML en JSON of het framework IIIF (International Image Interoperability Framework).
Je houdt van uitdagingen, bouwt graag expertise op en werkt oplossings- en resultaatgericht.
Je pakt opdrachten zelfstandig en planmatig aan.
Je communiceert sterk in het Nederlands en Engels, op maat van de doelgroep.
Je hebt ervaring met het beheer of de implementatie van registratiesystemen of catalogi in de cultureel-erfgoedsector of de informatiesector.
Je hebt kennis van (meta)datastandaarden en digitalisering in de bibliotheek- of erfgoedsector.
Je werkt heel vlot met spreadsheets en hebt een basiskennis van datamodellering, -mapping en -transformatie.
Je bent iemand om op te bouwen, iemand die zich wil inzetten voor een betere stad.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Je hebt minimum een bachelordiploma behaald en je voldoet aan de sollicitatievoorwaarden.

Wat mag je van ons verwachten?

Je gaat halftijds (19 uur per week) aan de slag bij Talentontwikkeling en Vrijetijdsbesteding in het ModeMuseum in de Nationalestraat 28 te 2000 Antwerpen.
Je komt terecht in het Library & Research Center, waar je samenwerkt met een dynamisch en multidisciplinair team van gemotiveerde medewerkers. Je krijgt er de kans om je persoonlijke talenten te ontplooien door samen te werken aan het innovatieve project ‘Digitale ontsluiting van het Archief Melijn’ met een sterke (internationale) voorbeeldwerking.
Het project is ambitieus maar je kan rekenen op de ondersteuning van het MoMu team. Je krijgt ook de ruimte om jezelf bij te scholen en verder te ontwikkelen.
Je wordt in dienst genomen als ‘deskundige’ (B1-3) met een contract van bepaalde duur (12 maanden). Dit contract is mogelijk verlengbaar.
Je verdient een minimum bruto maandloon van 1.268,04 euro dat ook hoger kan zijn als je relevante ervaring kan voorleggen. Jouw loonpakket kan je berekenen met de loonsimulator.
De stad biedt daarnaast een mooie work/lifebalans, opleidingen, en werk in de Antwerpse regio.

Hoe verloopt de selectie?

De selectie vindt plaats in de week van 8 en 15 juni 2020. Lees meer over de selectiemethodieken voor deze specifieke selectie.
Heb je een (arbeids-)handicap, dan voorzien wij redelijke aanpassingen en aparte begeleiding binnen de selectie zodat je handicap je deelname aan de test niet verhindert.
Nam je minder dan 3 jaar geleden deel aan eenzelfde selectie op hetzelfde niveau, dan heb je eventueel recht op een vrijstelling. Vraag ze aan via mail, uiterlijk op de afsluitdatum van de vacature.
Stad Antwerpen vindt jouw kwaliteiten belangrijker dan afkomst, geslacht, leeftijd, je geaardheid of een handicap. Iedereen komt gelijk aan de start.
Solliciteer uiterlijk op 31 mei

Solliciteren

Heb je alles grondig gelezen en heb je toch nog een vraag?

Mail: projectmedewerker_digitalisering@antwerpen.be
Of contacteer:
Annick Bontenakel: 03 338 46 13 (dossiereigenaar)
Sofie Van Buggenhout: 0470 808 472 (recruiter)

Alle info over de selectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *