VACATURE – Medewerker project historische kranten (voltijdse stage met vergoeding; Vlaamse Erfgoedbibliotheken)

profiel-stagiair-abraham-def

Ben jij een teamspeler die geboeid is door erfgoed en bibliotheken? Zoek je een prikkelende omgeving om jouw professionele loopbaan te starten? De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken geeft werkzoekenden en pas-afgestudeerden de kans om praktische werkervaring op te doen via een beroepsinlevingsstage (BIS). Je komt terecht bij een dienstverlenende netwerkorganisatie die samen met collectiebeheerders werkt aan allerlei overkoepelende projecten die de kennis over (het beheer van) erfgoedcollecties verhogen.

Als stagiair leer je dit netwerk van binnenuit kennen door mee te werken aan het project Abraham 2020. Nieuw leven voor oud nieuws. Je verwerft hierdoor zowel algemene als gespecialiseerde competenties die je voorbereiden op een functie in de bibliotheeksector en/of culturele erfgoedsector met een nadruk op historische kranten, registratie en digitalisering.

Als stagiair (m/v/x) heb je een diverse werkpakket. Taken, opdrachten en activiteiten kunnen zijn:
-meewerken aan de registratie van kranten in een online catalogus (krantencatalogus.be);
-praktische ervaring opdoen met catalografie en het bibliotheeksysteem Brocade;
-controle, correcties en harmonisatie van bestaande en ontvangen metadata;
-betrokken worden bij de planning en uitvoering van krantendigitalisering;
-concept-collectiebeschrijvingen van de betrokken krantencollecties opstellen (evt. in situ);
-collectiebeschrijvingen in de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken invoeren;
-de communicatie over het project voorbereiden (o.a. nieuwsberichten, projectnieuwsbrieven);
-worden ingezet voor verschillende logistieke en administratieve opdrachten, zowel in verband –met het project als om de team en dagelijks werking van de VEB te ondersteunen (o.a. correspondentie, facturatie, organisatie van vergaderingen…);
-meewerken aan de organisatie van een collegagroep waarin expertise over de digitalisering van periodieken wordt gedeeld;
-achter de schermen kennis kunnen maken met de verschillende functies van erfgoedbibliotheken;
-deelnemen aan interne vergaderingen en externe overlegmomenten met uiteenlopende partners in de sector.

Je wordt hierbij begeleid door de projectleider.

Profiel

-Je beschikt over een bachelor- of masterdiploma.
-Je verwerkt gegevens met oog voor detail en past daarbij nauwkeurig regels en richtlijnen toe.
-Je hebt organisatorisch talent, je bent efficiënt in je aanpak en je kan met deadlines overweg.
-Je hebt een analytische geest, je kan kritisch informatie verwerken en die op een overzichtelijke wijze presenteren.
-Je bent resultaatgericht en volgt taken en projecten nauwkeurig op.
-Je bent leergierig en je hebt zin voor initiatief.
-Je kan efficiënt werken met kantoortoepassingen zoals MS Office en Google Apps en nieuwe software maak je je snel eigen. Ervaring met databanken en datamanipulatie is een plus.
-Je voelt je thuis bij de kernwaarden van de organisatie: samenwerken, klantgerichtheid, resultaatgerichtheid, flexibiliteit, analyse en empathie.
-Kennis van kranten en/of 19e- en 20e-eeuwse Belgische geschiedenis is een troef.

Aanbod

-De stage vangt bijvoorkeur aan op 6 januari 2020.
-We bieden (maximaal) 6 maanden een overeenkomst aan voor een voltijdse beroepsinlevingsstage (35u/week). De financiële vergoeding is afhankelijk van je leeftijd en bedraagt maximaal 796,90 euro per maand, aangevuld met een sociaal abonnement voor woon-werkverkeer.
-Je werkt in een klein, ervaren team en wordt professioneel begeleid door verschillende collega’s. Je wordt intern opgeleid en krijgt feedback op jouw prestaties.
-Je krijgt de mogelijkheid om een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven door je competenties te ontwikkelen, een breed netwerk uit te bouwen en concrete ervaring op te doen binnen een dienstverlenende organisatie die bibliotheken ondersteunt in de uitvoering van hun erfgoedtaken.
-Je werkt op een toffe locatie vlakbij het station van Berchem.

Interesse?

Stuur vóór 9 december 2019, 9u, een uitgebreid curriculum vitae en een motivatiebrief naar info@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be. Het is belangrijk dat je in deze brief duidelijk maakt wat jouw verwachtingen zijn van de stage, welke relevante expertise en kennis je reeds bezit, welke vaardigheden je wil inzetten in het Abraham-project en hoe deze stage past in jouw loopbaanontwikkeling.
Op basis van je motivatie en je curriculum vitae maken we een eerste selectie. Geselecteerde kandidaten nodigen we uit voor een schriftelijke proef en een gesprek op ons kantoor in Antwerpen op dinsdag 17 december 2019.
Heb je nog vragen over deze vacature? Dan kan je contact opnemen met de projectleider van Abraham 2020 via 03 202 87 82 of sophia@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be. Meer informatie over de Vlaamse Erfgoedbibliotheken vind je op www.vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

Vlaamse Erfgoedbibliotheken

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken is dé dienstverlenende organisatie van en voor erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Ze coördineert een expertisenetwerk waarin ontmoeting, open kennisdeling en samenwerking centraal staan. Ze versterkt de professionele en duurzame uitvoering van de verschillende erfgoedfuncties. Zo draagt ze bij tot goed bewaard en vrij toegankelijk bibliothecair erfgoed dat elke burger in onze superdiverse samenleving plezier, kennis, inzicht en inspiratie verschaft.
De kern van de Vlaamse Erfgoed­biblio­theken bestaat uit zes grote erfgoedbibliotheken. Samen met hen en andere partners ontwikkelt onze organisatie projecten op een kwaliteitsvolle en innovatieve manier. Hiervoor won ze in 2013 de Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed van de Vlaamse overheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *