VACATURE – BIS-stage open culturele data (PACKED/VIAA)

Deadline voor solliciteren: 10/12/2019
Tewerkstelling: 6/1/2020 tot 5/6/2020
Droom jij digitaal en wil je je eerste stappen in het cultureelerfgoedveld zetten? PACKED/VIAA is op zoek naar een voltijds ondersteunend medewerker voor een periode van zes maanden. In het kader van een beroepsinlevingsstage word je betrokken bij de samenwerkingen rond open data en cultureel erfgoed. Daarnaast draai je ook mee in de algemene werking van PACKED.

Als stagiair ben je in twee domeinen actief:
1. De algemene werking van PACKED
Digitalisering veroorzaakt ingrijpende veranderingen in de samenleving. Ook in de cultuursector is een duurzame toegang tot en bewaring van digitale informatie een grote uitdaging. PACKED, sinds 2011 expertisecentrum digitaal erfgoed en sinds 2019 onderdeel van VIAA, begeleidt de cultuursector bij deze veranderingen via online kennisplatformen, ontmoetingsmomenten, vorming, pilootprojecten, beleidsadvisering en ad hoc advies als antwoord op specifieke vragen uit de praktijk. We stellen vast dat er in de erfgoedsector een nood is aan medewerkers die weten hoe te werken met (open) erfgoeddata en spelen daar met deze stage op in.
2. Projecten rond open culturele data
PACKED werkt op dit moment aan diverse projecten om data rond cultureel erfgoed:
als (linked) open data beschikbaar te maken via de Wikimedia-platformen Wikipedia, Wikidata en Wikimedia Commons;
als linked data te beheren in Wikibase.
Hiervoor werken we samen met culturele organisaties die data en beeldmateriaal als open data willen doneren, zelf data willen beheren in Wikibase of die gebruik willen maken van open data die voor hergebruik beschikbaar is.

Wat ga jij doen?
Na een praktische opleiding binnen ons team, bied je ondersteuning bij taken als:
het werken met erfgoeddata:
de structuur van erfgoeddata aanpassen;
erfgoeddata normaliseren, uit beheersystemen exporteren en weer importeren (bv. met behulp van de tool OpenRefine);
de kwaliteit van erfgoeddata monitoren via bv. het dashboard van de VKC Arthub of het Wikidatadashboard;
erfgoed documenteren en vindbaar maken als linked open data door middel van een lokale Wikibase en gebruik van Wikidata (voorbereiden en opladen van datasets) en het project Wikimedia Commons / Structured Data for Commons (voorbereiden en opladen van beeldmateriaal);
sensibiliseren van de cultuursector over de mogelijkheden en het belang van de Wikimediaplatformen;

Jouw profiel
Je beschikt minstens over een bachelordiploma, bij voorkeur in geschiedenis, kunstwetenschappen, taal- en letterkunde, archivistiek, communicatiewetenschappen, informatiemanagement, cultuurmanagement, webdesign of -ontwikkeling.
Je hebt goede communicatieve en redactionele vaardigheden en een zeer goede kennis van het Nederlands. We hechten belang aan correcte spelling en grammatica.
Je bent resultaatgericht en nauwgezet, een zelfstandige werker én een teamplayer.
Je hebt interesse in cultureel erfgoed, zin voor initiatief en een hands-on aanpak.
Computers hebben weinig geheimen voor jou en je kan werken met internetbrowsers en de courante kantoorsoftware zoals tekstverwerkers, spreadsheets en presentatiesoftware.
Je hebt een basisinteresse in en een leergierigheid naar IT en nieuwe digitale tools. Uitgebreide IT-kennis is niet vereist.
Als je ervaring hebt met cultureelerfgoedregistratie en -ontsluiting, kan werken met een wiki en notie hebt van databankstructuren, dan heb je een voetje voor.

Wat biedt PACKED / VIAA?
Je komt terecht bij een jonge, gemotiveerde organisatie waar digitaal werken en leren voorop staat, een organisatie die staat voor innovatie in het Vlaamse media- en cultuurlandschap.
Je krijgt de kans om op korte termijn veel ervaring op te doen en een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven.
Je krijgt een professionele en persoonlijke begeleiding binnen een ervaren team dat de carrière van heel wat getalenteerde stagiairs met BIS-contract* lanceerde.
Je wordt tewerkgesteld vlakbij Gent-Dampoort.
Een beroepsinlevingsstage bij PACKED / VIAA betekent een voltijdse en betaalde stage van zes maanden met startdatum 6 januari 2020.

Hoe solliciteer je?
Stuur ten laatste op 10 december 2019 je cv en motivatiebrief per e-mail naar patricia.roggeman@viaa.be met een duidelijke vermelding van de vacature waarvoor je solliciteert, nl. BIS-baan PACKED. De gesprekken gaan door op vrijdag 13 december 2019. Ben je dan niet beschikbaar, geef dit dan zeker mee in je motivatiebrief. Dan zoeken we een ander moment.

*BIS staat voor Beroeps Inlevings Stage en geeft de mogelijkheid om als kandidaat een betaalde stage te lopen in een onderneming. Een beroepsinlevingsovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst, maar een opleidingscontract waarbij er vaardigheden en competenties aangeleerd worden op de werkvloer. Op deze manier kan een stagiair met een BIS-contract relevante praktijkervaring opdoen die hem of haar in staat stelt zich beter te positioneren op de arbeidsmarkt. Lees hier meer: https://www.vdab.be/opleidingen/beroepsinlevingsovereenkomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *