VACATURE – Wetenschappelijk medewerker / coördinator project (VUB)

1 – Bedrijfsprofiel
De Vrije Universiteit Brussel staat al bijna 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 3500 medewerkers zijn we de grootste Vlaamstalige werkgever in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn.

Ons onderwijs en onderzoek zijn gegrond op het beginsel van vrij onderzoek met het oog op de vooruitgang van de mensheid. We verwerpen elk louter gezagsargument en waarborgen de vrije oordeelsvorming die nodig is voor de maatschappelijke inschakeling van dit basisbeginsel.

De VUB is autonoom en wordt democratisch beheerd. Daarmee waarborgen we het uitoefenen van de fundamentele vrijheden binnen onze universiteit, maar ook het recht van de Universitaire Gemeenschap om deel uit te maken van het beleid van de Universiteit en de controle hierop.

Tot de zending van de Universiteit behoren:
het ontwikkelen, het overbrengen en het toepassen van een hoogstaand academisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, vrij van elk vooroordeel;
de maatschappelijke inschakeling hiervan in een geest van sociale bewogenheid;
de kritische vorming van iedereen in het licht van de in de gemeenschap te dragen verantwoordelijkheid.

2 – Functieomschrijving
Personeelscategorie: Wetenschappelijk en Pedagogisch Personeel
Specifieke benaming: Wetenschappelijk medewerker
Omvang mandaat: 1 VTE
Faculteit: Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Vakgroep: History, Archeology, Arts, Philosophy and Ethics

Functiebeschrijving
De onderzoeksgroepen DIGI (Brussels Platform voor Digital Humanities) en HOST (Historisch Onderzoek naar Stedelijke Transformatie-processen) zoeken een full-time coördinator voor een grootschalig digitaliseringsproject met vrijwilligerswerking. Wij zoeken een persoon die instaat voor de opvolging van het project Getuigenissen (http://www.getuigenissen.org), met inbegrip van het coördineren van de vrijwilligerswerking, het voorbereiden van de archiefbronnen (inventariseren en digitaliseren), het aansturen van student-assistenten, het voorbereiden van verdere onderzoekspistes, en de dagelijkse administratieve opvolging van het project. De aanstelling is bepaald op drie jaar.

Opdracht
Volgende taken behoren tot de opdracht:
Dagelijkse opvolging van het project Getuigenissen, onder begeleiding van promotor Wouter Ryckbosch: het opvolgen van de communicatie met vrijwilligers, het verzorgen van nieuwsbrieven, blogberichten, website en sociale media, het opvolgen van het digitaal platform voor de transcripties, het aansturen van studentassistenten, en het controleren van ingevoerde data.
Het voorbereiden van nieuw bronmateriaal voor invoer door vrijwilligers: voorbereidend onderzoek in archieven, het inventariseren en digitaliseren van bronnen, het nemen van geschikte steekproeven, en het klaar maken voor invoer door vrijwilligers.
Het organiseren van maandelijkse evenementen (lezingen, cursussen, sociale activiteiten) voor de vrijwilligers in verschillende lokale werkgroepen (o.a. Brugge en Antwerpen): zowel de inhoudelijke als logistieke organisatie. Ook het opzetten van acties om het project bij een breed publiek bekend te maken en nieuwe vrijwilligers aan te trekken: deelname aan netwerkevenementen, mediaopportuniteiten, etc…
Het voorbereiden van de ingevoerde gegevens voor verder onderzoek: correctie en stroomlijning van de transcripties samen met studentassistenten, het voorbereiden van verdere inhoudelijke analyse op basis van de data, en het uitwerken van toekomstige onderzoekspistes in samenspraak met het interdisciplinair onderzoeksteam rond Getuigenissen (geschiedenis, taalkunde, criminologie, en sociologie) en de partners in het project (Histories vzw en het Rijksarchief).

3 – Functieprofiel
Diploma
Master in de geschiedenis, humane of sociale wetenschappen, of gelijkwaardig door ervaring.

Profiel
Master in de geschiedenis, humane of sociale wetenschappen met een goede kennis van paleografie of een bereidheid die op korte termijn te verwerven.
Ervaring met burgerwetenschappelijke projecten is een troef.
Ervaring in websitebeheer en databeheer of bereidheid zich hierin in te werken.
Goede kennis van MS Office (Word, Excel, Powerpoint).
Als coördinator van de vrijwilligerswerking van Getuigenissen ben je vriendelijk, behulpzaam, en benaderbaar.
Als verantwoordelijke voor de dagelijkse werking van het project ben je stressbestendig en probleemoplossend ingesteld.
Je communiceert helder en efficiënt binnen het team, met andere diensten binnen de VUB, en met externe onderzoeksinstellingen zoals archieven, Histories vzw, en buitenlandse universiteiten.
Talenkennis: de werktaal is doorgaans het Nederlands, maar een goede kennis van Frans (passief) en Engels (passief & actief) zijn eveneens noodzakelijk

4 – Aanbod
Als werknemer van de Vrije Universiteit Brussel beweeg je je dagelijks in een dynamische, diverse en veeltalige omgeving. Onze campussen zijn gelegen in het midden van een groene oase aan de rand van het centrum van de hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa. Dat centrum, met al zijn mogelijkheden, bereik je met het openbaar vervoer in minder dan een halfuur.

In functie van je ervaring en je academische merites ontvang je een salaris in een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd. Standaard hoort daar een hospitalisatieverzekering en het kosteloos gebruik van het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer bij. Fiets je liever naar je werk? Dan staat daar ook een vergoeding tegenover. Op beide campussen staan uitgebreide sportaccommodaties tot je beschikking en een kinderdagverblijf bevindt zich op wandelafstand.

Meer info over hoe het is om te werken bij de VUB vind je op www.vub.ac.be/vacatures.

5 – Bijkomende informatie
Voorziene startdatum
01-12-2019
Looptijd/duur contract
36 maanden (hernieuwbaar)
Inwachtingstermijn
Sollicitaties dienen ten laatste te worden ingediend op 30-09-2019
Contactpersoon
Wouter Ryckbosch
Contact via e-mail
wouter.ryckbosch@vub.be
Contact via telefoon
02/629.25.71

6 – Sollicitatie
Solliciteren kan uitsluitend ONLINE

De kandidaatstelling bevat ten minste volgende bijlagen:
een beknopt CV
het academisch dossier met alle relevante elementen
een bondige motivering van de kandidaatstelling met inbegrip van een toelichting over de uitbouw van het toekomstig onderzoek
diploma’s.

De selectiegesprekken zullen doorgaan in de week van 7 oktober.

Solliciteer Nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *