VACATURE – Archivaris in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Contract voor bepaalde duur, SW1)

CONTEXT
Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) is een van de tien Federaal Wetenschappelijke Instellingen in België. De instelling is onderdeel van de Programmatorische federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid. Het museum herbergt enkele zeer opmerkelijke collecties. De etnografische objecten uit Centraal-Afrika vormen een unieke collectie in de wereld. De instelling bewaart ook ongeveer 3km historische archieven. De wetenschappers van het KMMA zijn actief in verschillende domeinen van de Menswetenschappen, Aardwetenschappen en Zoölogie.
De dienst ‘Archieven en Collectiebeheer’ is verantwoordelijk voor de collecties van het wetenschappelijke departement “Culturele Antropologie en Geschiedenis’. Binnen de cel “Archieven & Digitalisatie” zijn we op zoek naar een wetenschappelijk medewerker om, via het opstellen van inventarissen en uitwerken van populair-wetenschappelijke publicaties, de archiefcollecties omtrent de geschiedenis van Rwanda tijdens de Belgische aanwezigheid, te valoriseren. In dit verband zal deze medewerker nauw samenwerken met de wetenschappelijke dienst “Geschiedenis en Politiek”, met het Rijksarchief in België en met de archiefdienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

FUNCTIE
De aangeworven onderzoeker zal verantwoordelijk zijn voor de inventarisering en digitalisering van Belgische archieffondsen omtrent Rwanda (bewaard in het KMMA, in de Rijksarchieven en in het Ministerie van Buitenlandse Zaken). Hij zal hierbij voldoende aandacht besteden aan de geschiedenis van de archiefvormers en de verwervingsgeschiedenis van de fondsen, met het oog op een digitalisering van de archieven. Op dezelfde wijze zal hij de (inhoud van deze) archieven valoriseren door de publicatie van populair-wetenschappelijke werken, gericht op verschillende doelgroepen in Rwanda, België en het buitenland.
Deze activiteiten kaderen in een breder gezamenlijk project met het Rijksarchief in België en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking voor de digitalisering van historische archieven in België en de overdracht van deze archieven in digitale vorm aan Rwanda.

PROFIEL
Je bent houder van een Master of Licentiaatsdiploma Geschiedenis, bij voorkeur aangevuld met een diploma in de Archivistiek of gelijkaardig
Je beschikt over een aantoonbare onderzoekservaring in koloniale archieven, in het bijzonder omtrent Rwanda, en hebt ervaring met het digitaliseren van archieven
Je beschikt over een goede kennis omtrent archiefbeheer en beschrijvingsstandaarden
Je bent Nederlands- of Franstalig , maar hebt een goede schriftelijke en mondelinge kennis van de andere landstaal en het Engels.
Je bent bekend met internationale samenwerking
Je werkt nauwkeurig en gaat planmatig te werk
Je bent in staat om initiatief te nemen en je werk zelfstandig te organiseren
Je bent vertrouwd met databases en de courante Office toepassingen
Je bent in staat je te verplaatsen naar andere archiefdiensten in België
Kennis van de Rwandese culturen en talen is een pluspunt

WIJ BIEDEN
Een voltijds contract van bepaalde duur (7 maanden – eventueel verlengbaar) als assistent (niveau SW1)
Een loon conform de barema’s van de federale overheid (minimum aanvangswedde niveau SW1: 44.174,75 € bruto geïndexeerd jaarsalaris)
Een interessante vakantieregeling.
Gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer of fietsvergoeding.
Een aangenaam werkkader in een dynamische werkomgeving.

KANDIDATUUR
Gelieve je CV met begeleidende brief per e-mail te sturen naar HR-RH@africamuseum.be met als referentie S/Arch vóór 19/04/2019.
Enkel kandidaturen die beantwoorden aan het profiel en die binnen de voorziene termijn toegezonden worden, zullen worden aanvaard en beantwoord.
De selecties zullen plaatsvinden op 6 en 7/5/2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *