Bij De Archivaris Op Schoot goes international: De Archives départementales in Lille, 23 november

2018 is voor Bij De Archivaris Op Schoot een feestelijk jaar. Tien jaar geleden werd immers het eerste archiefbezoek georganiseerd!

Voor dit seizoen doen we daarom iets speciaals. We verruimen ons blikveld en bezoeken archiefinstellingen buiten de Vlaamse regio.

… en daarvoor hoeven we niet eens zo ver te reizen! Net over de Belgische grens, in Lille, bevinden zich de Archives départementales du Nord. Les Archives départementales zijn het Franse equivalent van ons Rijksarchief in de Provincieën.

De medewerkers van de Archives départementales ontvangen ons op vrijdag 23 november vanaf 10h00. Om 10h30 starten we met het programma met een inleiding over de Franse archiefwetgeving en de werking van de Archives départementales. In de namiddag krijgen we een rondleiding doorheen de organisatie, met uiteraard een bezoek aan de depots. Er is doorlopend mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Bekijk het programma

Schrijf je in!

(Het aantal deelnemers is beperkt tot 20, dus wees er snel bij!)

Bereikbaarheid

Les Archives départementales du Nord zijn gelegen in de rue Saint Bernard 22 in Lille.

Aankomststation van treinen uit Vlaanderen is Lille-Flandres. Van daaruit is er een metroverbinding naar de Archives (stap af aan station Montebello).

(De stuurgroep van het FAAD neemt de trein vanuit Gent die om 9h50 aankomt in Lille-Flandres. Wil je graag meereizen, stuur dan een mailtje naar wim.lowet@vai.be)

Bij De Archivaris Op Schoot tien jaar!!

Tien jaar geleden, op 13 december 2008, vond de eerste editie plaats. Hoofdarchivaris Willy Van de Vijver beet toen de spits af met een geleid bezoek aan het Mechelse stadsarchief. Je kunt het verslag nog steeds nalezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *