Bij de archivaris op schoot: Archief van De Munt te Brussel (13/10/2012)

 

Het ondertussen bekende project “Bij de archivaris op schoot” biedt de kans aan  beginnende archivarissen om praktische vragen te stellen aan meer ervaren collega’s. Dit gebeurt concreet door bezoeken aan diverse archieven.

Dit najaar zullen we een bezoek brengen aan het Archief van De Munt. Archivaris Jan Van Goethem zal daar een rondleiding geven.

Voorsmaakje

Het Archief van de Munt is ontstaan in 1995. De Munt bestond toen 300 jaar en men wilde de archiefbestanden die verspreid waren over diverse openbare en privé fondsen in Brussel weer toegankelijk maken. Er werd besloten om de archieven te ontsluiten voor intern gebruik, onderzoekers en het grote publiek. De collecties gaan terug tot het ontstaan van De Munt in 1700. De documenten en objecten uit deze periode vormen nog steeds de basis van de collecties van de Munt van vandaag. Programma’s, briefwisseling, artiestenfoto’s, schilderijen, bustes en de rijke verzameling aan kostuumtekeningen en decorschetsen zijn stuk voor stuk stille getuigen van de diversiteit aan opera-, theater- en dansvoorstellingen uit drie eeuwen Muntgeschiedenis. Deze collecties zijn onderverdeeld in  twee grote archieven. Aan de ene kant heb je het productiearchief met onder andere kostuums, audiovisuele materiaal, etc. Aan de andere kant is er het administratieve archief van het theater.  Deze laatste geeft de evolutie weer van de Munt als instelling.

In het Archief van de Munt wordt er met de databank C.A.R.M.E.N gewerkt, het digitaal opera-archief van De Munt. Het is een meertalig multimediaal systeem dat van groot belang is voor de uitbouw van het Muntarchief. Via C.A.R.M.E.N. kan je het archief van de Munt raadplegen en uitgebreide informatie vinden over de producties,  afbeeldingen van decormaquettes, kostuumontwerpen, programma’s, affiches, foto’s van artiesten en producties…In deze databank zitten 20.000 voorstellingen, 30.000 digitalisaties en 15.000 archiefbeschrijvingen.

Meer weten over deze interessante schouwburg en zijn archief? Schrijf je in!

Praktisch

Het bezoek zal doorgaan op zaterdag 13 oktober 2012 van 10-12uur. Archivaris Jan Van Goethem zal ons daar ontvangen en een rondleiding geven.  Wie wil deelnemen kan mailen naar info@faad.be. Graag een seintje vóór maandag 8 oktober. Je krijgt dan een bevestiging en een routebeschrijving van Erica ten Hove. Omwille van organisatorische redenen is het aantal deelnemers beperkt tot twintig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *