FAAD-studievoormiddag (31 maart 2012): Schatkamers voor de eeuwigheid? Depotbeheer in een veranderend kader

Op 31 maart 2012 vindt de jaarlijkse FAAD-studievoormiddag plaats. Dit jaar duiken we het depot in. Met een goed depotbeheer staat of valt de werking van een archief. In de praktijk komt hier heel wat bij kijken.

Beginnende archivarissen worden vaak met wanordelijke depots geconfronteerd. Er zijn geen duidelijke afspraken omtrent overdrachten en alles wordt willekeurig volgestouwd. Dikwijls voldoen de gebouwen en het meubilair niet aan de vereisten. Hannes Vanhauwaert van het Stadsarchief Tielt belicht deze problemen en reikt oplossingen aan.

Veel archieven hebben bovendien niet de eigen middelen voor een nieuw of aangepast depot. Biedt samenwerking met andere erfgoedinstellingen (archieven, musea …) dan een uitweg? En wat kunnen hogere overheden voor hen doen? Er zijn mogelijkheden, maar ook gevoeligheden en beperkingen. Frank Herman licht de ontwikkeling van het depotbeleid van de provincie Antwerpen toe.

In archiefdepots komt niet alleen statisch maar vaak ook semi-statisch archief terecht. Het beheer van het semi-statisch archief in een archiefdepot heeft zo zijn eigen uitdagingen. Het Depot te Vilvoorde richt zich specifiek op het semi-statisch archief van de Vlaamse overheid. Het wordt beheerd door de Coördinerende archiefdienst, die zich situeert binnen de afdeling Proces- en informatiebeleid van het Departement Bestuurszaken. Het Depot biedt een professioneel en kwaliteitsvol antwoord op de uitdagingen die samengaan met het beheer van het semi-statisch archief. Dries Vandaele zal dit recente en prestigieuze project nader toelichten en een aantal tips meegeven die breed inzetbaar zijn.

Zoals elk jaar geldt de FAAD-studievoormiddag ook als algemene vergadering. Dit jaar kiezen we een nieuwe stuurgroep en dit voor een periode van vier jaar. Elke afgestudeerde van de opleiding kan zich kandidaat stellen voor de functie van lid, secretaris of voorzitter. Meer info vind je in het huishoudelijk reglement. Kandidaturen kunnen ingediend worden tot en met vrijdag 23 maart 2012 door te mailen naar info@faad.be.

Locatie
Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek
Promotiezaal: D.2.01, 1e verdieping in gebouw D
Bereikbaarheid: http://www.vub.ac.be/infoover/campussen/index.html
Indien je met de wagen naar de studiedag komt, vermeld dit dan bij je inschrijving. Via mail ontvang je een barcode die je toegang tot de campusparking verschaft.

Programma
9.30 – 10.00 u Onthaal met koffie
10.00 – 10.15 u Welkomstwoord door de voorzitter ad interim
10.15 – 10.45 u “Depotbeheer voor beginners” (Hannes Vanhauwaert, Stadsarchief Tielt)
10.45 – 11.15 u “Een depotbeleid in ontwikkeling” (Frank Herman, Provincie Antwerpen)
11.15 – 11.45 u Pauze
11.45 – 12.15 u “Het Depot te Vilvoorde, de bewaarplaats voor semi-statisch archief van de Vlaamse overheid.” (Dries Vandaele, Vlaamse Overheid)
12.15 – 13.00 u Debat

Inschrijven
Deelname aan de studievoormiddag is gratis.
Inschrijven doe je door te mailen naar info@faad.be.
Je inschrijving wordt door Wendy Van de Camp behandeld.
Uiterlijke inschrijvingsdatum: 23 maart 2012.
Na de studievoormiddag is er de mogelijkheid om te lunchen in taverne Phare (vlak naast het station van Etterbeek). Dit is op eigen kosten. Inschrijven op voorhand is niet noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *