Bij de Archivaris op Schoot: verslag van het bezoek aan het Provinciaal Archief West-Vlaanderen op 21 mei 2011

Op zaterdag 21 mei 2011 vond er een bezoek plaats aan het Provinciaal Archief West-Vlaanderen in het kader van het project Bij de archivaris op schoot. Verschillende geïnteresseerden kregen er een boeiende rondleiding door de provinciaal archivaris en VVBAD-voorzitter Johan Vannieuwenhuyse. Ze maakten er kennis met de geschiedenis en uitgebreide werking van de dienst.

Van het Brugse Grootseminarie naar Sint-Andries
Het Provinciaal Archief West-Vlaanderen werd opgericht in 1994. Aanvankelijk vond de dienst een onderkomen in het Brugse Grootseminarie. In 2003 was er de verhuis naar een gloednieuw gebouw met leeszaal, burelen en een depot met een capaciteit van 12 kilometer in Sint-Andries.


Een rijke collectie
Je vindt er het archief van de provincie, met inbegrip van tijdelijk te bewaren stukken. Alles wordt ontsloten en beheerd in het programma Probat. Naast klassieke geschreven documenten zijn er ook uitgebreide foto- en filmverzamelingen, gedrukte archieven (bijvoorbeeld bestuursmemorialen), penningen en interessante kaarten (waaronder de atlassen van de buurtwegen en de atlassen van de onbevaarbare waterlopen). Daarnaast beheert de dienst ook enkele privaatrechtelijke archieven, bijvoorbeeld dat van de architect Camille Van Elslande (1911-1962).

Meer dan bewaren en ontsluiten
De werking van het Provinciaal Archief West-Vlaanderen is veel ruimer dan het bewaren en het ontsluiten van archief. Zo is er de actieve ondersteuning van verschillende West-Vlaamse gemeenten op archiefvlak. Dit gebeurt onder meer door het gratis ter beschikking stellen van het programma Probat.
Verder is er een dynamische publiekswerking onder meer door het opzetten van tentoonstellingen en het verspreiden van een digitale nieuwsbrief.

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over het Provinciaal Archief West-Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *