Woordje van de voorzitter

      Geen reacties op Woordje van de voorzitter

In de voorbije maand september werd door op een meesterlijke manier gebruik te maken van archiefbeelden het nieuwe seizoen van Phara aangekondigd. In het filmpje, nog te zien op YouTube, combineren de makers de persconferentie van 21 september 1981 waar Marc Eyskens kond doet van de val van zijn kortstondige regering, met een geactualiseerde reconstructie waarin de éminence grise het nieuwe seizoen van Phara verwelkomt. Ook op 21 september, niewaar. Niet zo origineel, en nog minder historisch, neem ik er dan ook mijn vorig “woordje van de voorzitter” bij om een nieuw woordje van de voorzitter op papier te toveren.

Iets meer dan een jaar geleden schreef ik dat de pas verkozen stuurgroep van het FAAD niet alleen de ambitie had de werking van voorgaande jaren te bestendigen, maar door het zoeken naar nieuwe initiatieven het FAAD ook verder uit te bouwen als kennisnetwerk. De vraag is nu natuurlijk of we daarin geslaagd zijn. Ik durf daarop positief te antwoorden, al moet ik toegeven dat het geen perfect examen was.

De jaarlijkse studiedag, nog steeds het terechte hoogtepunt van het werkjaar, was inhoudelijk alvast een succes. Over de lezingen van Frank Scheelings, Tina Vanhoye en Els Flour waren achteraf alleen maar lovende woorden te horen. Opmerkelijk was ook het humoristische dankwoord van Kjell Corens, die een fles wijn ontving voor zijn foto-inzending. Jammer genoeg waren slechts een 30 à 40 personen bereid om op hun vrije zaterdagvoormiddag naar de VUB af te zakken. Een aantal lezers zullen opmerken dat het antwoord op die vraag in de vorige zin ligt, maar daar is er ondanks talloze pogingen in het bestaan van het FAAD nog nooit een afdoend alternatief voor gevonden. In ieder geval zullen we als stuurgroep ons uiterste best doen om ook in 2010 een inhoudelijk sterke studiedag aan te bieden en hopen dat deze misschien meer mensen kan overtuigen.

Naast de vaste waarden zag het voorbije werkjaar een nieuw initiatief het daglicht, “Bij de archivaris op schoot”. Het concept is ondertussen wel bekend: een kleine groep pas afgestudeerde, en dus onervaren, archivarissen gaat op bezoek bij een ervaren archivaris die hen rondleidt doorheen zijn of haar archief met aandacht voor alle aspecten van de dagelijkse werking, praktische tips, obstakels en hoe ze te omzeilen. Ondertussen gingen we reeds op schoot bij Willy Van de Vijver in het Stadsarchief Mechelen en liet Martijn Vandenbroecke ons alle hoeken zien van het AMSAB-ISG. In dit nummer van de FAAD-Praat kan u een verslag lezen van het laatste bezoek en een voorproefje van het interview met onze volgende gastheer, Tom Haeck van het OCMW-archief Gent.

Met “Bij de archivaris op schoot” mikken we uitdrukkelijk op pas afgestudeerden en studenten van de opleiding archivistiek. Voor die jonge archivarissen wil het FAAD een brug zijn tussen de opleiding en het veld. Dit engagement zal de stuurgroep vanaf dit werkjaar proberen in te vullen door een contactmoment met de studenten archivistiek. Meer informatie daarover zal je vast en zeker terugvinden in een volgend nummer van de FAAD-Praat.

Tenslotte wil ik in naam van de hele FAAD stuurgroep een uitdrukkelijk woord van dank richten aan Martijn Vandenbroecke. Martijn deelde ons afgelopen zomer namelijk mee dat hij wegens tijdsgebrek zijn engagement in de stuurgroep niet meer ten volle kan invullen. Dat hij daaruit besloot dat toekijken vanaf de zijlijn niets voor hem is, typeert hem dan ook volledig. Martijn leerde ik in het FAAD en daarbuiten kennen als een nuchtere archivaris met een groot kritisch en relativerend vermogen. Martijn, nogmaals een oprechte merci voor de meer dan vijf jaar inzet in het FAAD en nog veel succes in alles wat je onderneemt.

Nog veel leesplezier met deze FAAD-Praat en tot bij één van onze activiteiten!

Tom Cobbaert,
Voorzitter FAAD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *