Bij de archivaris op schoot: Verslag van het bezoek aan het Amsab-ISG (02/05/2009)

Het project “Bij de archivaris op schoot” biedt de kans aan beginnende archivarissen om praktische vragen te stellen aan meer ervaren collega’s. Dit gebeurt concreet door het bezoeken van diverse archieven. Zo leidde Martijn Vandenbroecke ons op zaterdag 2 mei rond in het Amsab-ISG.

Het bezoek startte in de inkomhal waar we de ontstaansgeschiedenis van het instituut te horen kregen. Vervolgens was er een rondleiding door de verschillende delen van het gebouw. Die verliep volgens de weg van de archieven: van opname tot raadpleging, van de inkomhal tot de leeszaal. We maakten kennis met de verschillende afdelingen en hun specifieke werking. Daarbij kwamen de specifieke moeilijkheden tussen de publiek- en privaatrechtelijke archiefsector en de soms tegengestelde belangen van bibliotheek/documentatiedienst en de archiefdienst aan bod. Andere onderwerpen waren de relaties met de archiefvormers, hoe zij archieven aanbieden, de verwerkingswijze van het geschonken materiaal en het archiefbeheerssysteem. Zo kregen we een mooi beeld van de werking van het Amsab-ISG. We danken Martijn voor deze blik achter de schermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *