Op schoot bij de Mechelse stadsarchivaris Willy Van de Vijver

Het FAAD is van start gegaan met het project “Bij de archivaris op schoot”. Dit unieke project biedt aan beginnende archivarissen de mogelijkheid om praktische vragen te stellen aan meer ervaren collega’s. Dit gebeurt concreet via bezoeken aan diverse archieven.

Op zaterdag 13 december 2008 beet het Mechelse Stadsarchief de spits af. De deelnemers aan het bezoek kregen er een boeiende rondleiding van hoofdarchivaris Willy Van de Vijver (vooraan op de foto).

Uit het bezoek bleek dat het Stadsarchief Mechelen net zoals vele andere archieven met een gebrek aan ruimte kampt. Onze gastheer beschreef de weg die afgelegd wordt naar een nieuw geïntegreerd erfgoeddepot. Verder illustreerde hij hoe je de digitale ontsluiting van het veel gevraagde en omvangrijke bestand aan bouwdossiers aanpakt. Hetzelfde deed hij met betrekking tot de enorme collectie glas- en filmnegatieven waarover het Stadsarchief Mechelen beschikt. Dit ging over de inzet van middelen, tot de aangepaste verpakkingen, ter beschikking stellen van het publiek, … Andere topics waren het beheer van de uiterste rijke erfgoedbibliotheek van het Stadsarchief Mechelen, de succesvolle vrijwilligerswerking en de Beeldbank (www.beeldbankmechelen.be).
De reacties van enkele deelnemers:

  • “Ik vond het bezoek positief. Het improviserende en verhalende karakter had veel voordelen, doordat het zo interactief was.”
  • “Ik vond het ook een bijzonder interessante ervaring en ik heb er heel wat van opgestoken. Er waren heel wat nuttige tips bij. Ik hoop dan ook dat er een vervolg komt op dit initiatief.”
  • “De eerste sessie van ‘Bij de archivaris op schoot’ was zeker geslaagd.”

Het FAAD-bestuur wenst bij deze Willy Van de Vijver nogmaals van harte te bedanken!
De volgende sessie van “Bij de archivaris op schoot” vindt plaats op 25 april. Martijn Vandenbroucke zal ons dan wegwijs maken in het AMSAB-ISG. Alle details zullen te lezen zijn in de volgende FAAD-Praat.

1 gedachte over “Op schoot bij de Mechelse stadsarchivaris Willy Van de Vijver

  1. Pingback: Bij De Archivaris Op Schoot goes international: De Archives départementales in Lille, 23 november – FAAD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *