Oproep stageplaatsen

      Geen reacties op Oproep stageplaatsen

Als afgestudeerden van de opleiding hebben jullie allemaal zelf ooit stage gelopen. Ook voor de huidige lichtingen studenten is de stage een belangrijk onderdeel van hun opleiding. Elk jaar begin juli wordt er een rondvraag gehouden naar stageonderwerpen. Die mailing wordt verstuurd naar instellingen die al eens een stageonderwerp indienden en naar instellingen die in de loop van het jaar inlichtingen over de stages inwonnen.
Heel wat afgestudeerden dienen jaarlijks één of meer stageonderwerpen in en krijgen dus automatisch een nieuwe oproep toegestuurd. Regelmatig blijkt echter dat toch niet alle FAAD- leden op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot het indienen van stageonderwerpen. Daarom besteden we er in deze FAADPRAAT wat extra aandacht aan. Wil je eventueel wel een stageplaats aanbieden, hou dan rekening met het volgende:

  1. Er worden enkel concrete stageonderwerpen op de lijst geplaatst. Voor de recent afgestudeerden klinkt het logisch maar voor zij die al wat langer afzwaaiden is dit wellicht nieuw. Het is dus niet meer mogelijk de instelling op de lijst te plaatsen en het onderwerp pas vast te leggen op het moment dat er een student voor de instelling kiest. De stijging van de inschrijvingsaantallen en de semesterialisering die meer tijd voor examens en minder tijd voor stage voorziet, zorgden ervoor dat de vroegere werkwijze niet langer gehanteerd kon worden.
  2. Stageonderwerpen kunnen enkel ingediend worden op een stagefiche. Die fiche werd enkele jaren geleden in het leven geroepen om er voor te zorgen dat de informatie waarover we beschikken enigszins uniform is voor alle stageonderwerpen. Voordien kregen we zowel stageaanvragen die bestonden uit drie woorden als stageaanvragen van 30 pagina’s en met geen van beide aanvragen is een student echt geholpen bij het maken van zijn keuze.
  3. Diverse soorten onderwerpen komen in aanmerking voor een stage: – Het maken van een klassieke, wetenschappelijk verantwoorde, inventaris – Het analyseren van een hedendaagse administratie met het oog op beheersaspecten van dynamisch documentbeheer. We denken dan bijvoorbeeld aan het opstellen van ordeningsplannen, van bewaar & vernietigingslijsten, van richtlijnen voor digitalisering enz. – Het onderzoek naar een theoretisch onderwerp uit de archivistiek.
  4. Bij het formuleren van het stageonderwerp moet men steeds voor ogen houden dat de student de opdracht moet kunnen uitvoeren in ongeveer 300 stage-uren en vervolgens een wetenschappelijk verantwoorde verhandeling moet kunnen schrijven op basis van de opdracht. Hou bij het bepalen van de duurtijd ook rekening met het feit dat het om onervaren mensen gaat. Als je zelf al een tiental jaar in het vak zit en diverse archieven geïnventariseerd hebt, dan ligt je snelheid beduidend hoger dan bij iemand die de allereerste keer met een dergelijke opdracht geconfronteerd wordt.
  5. Van de stage-instelling wordt verwacht dat men een werkplek voorziet en de mogelijkheid voor de student om op een computer te werken. De student moet ook in staat zijn om voldoende aanwezig te zijn op de stageplaats. Stageplaatsen waar men slechts twee dagen per week terecht kan, komen dus niet in aanmerking. Instellingen of administraties die een student van de opleiding ontvangen, moeten rekening houden met een werkperiode van begin november tot ten laatste eind juli.
    Sta je nog niet in onze databank van potentiële stageplaatsen maar heb je misschien wel een interessant stageonderwerp ? Stuur dan een mailtje naar kaat.knaepen@vub.ac.be. Je wordt dan opgenomen in het adressenbestand. Elk jaar in de loop van juli ontvang je dan een mail met enerzijds wat richtlijnen rond de stages en anderzijds de stagefiche waarop een onderwerp ingediend kan worden. Tot begin september kunnen er dan stageonderwerpen ingediend worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *