Studiedag / Schaalvergroting door samenwerking in de erfgoedsector (26 februari 2016)

De versnippering van de Vlaamse erfgoedsector is een bekend gegeven. Toch zijn er de voorbije jaren projecten geweest die een schaalvergroting beoogden. Sommige organisaties en instellingen bundelen hun krachten tijdelijk of eenmalig. Andere gaan over tot een langdurige samenwerking of zelfs een heuse fusie, waardoor een heel andere speler tot stand komt.

Zowel de tijdelijke als de permanente schaalvergrotingen tekenen en hertekenen het Vlaamse erfgoedlandschap voortdurend. Ze dragen bij tot het vergroten van het draagvlak voor de erfgoedsector, het vergroten van de slagkracht van de samenwerkende instellingen en het ontwikkelen van expertise. Maar schaalvergroting en samenwerking vergen heel wat inspanningen van de deelnemende organisaties en hun medewerkers. En ‘klein’ kan ook efficiënt zijn.

De studiedag is opgevat als een drieluik. We presenteren de stand van zaken en de context in Vlaanderen en we vragen ons af welke rol schaalvergroting en samenwerking daarin spelen. Daarnaast wordt via praktijkvoorbeelden ingegaan op de verschillende vormen van schaalvergroting, van projectmatige samenwerking tot fusie. Wat zet organisaties aan tot samenwerking en schaalvergroting? Wat zijn de randvoorwaarden? Wat werkt goed en wat werkt minder? Welke zijn de lessons learned? Zijn er tips en tricks voor de collega’s? Een panelgesprek en vragenronde volgen op de presentaties. Ten slotte gaan we nog in op de toekomst via de conclusie.

PROGRAMMA   (Uitgebreid programma)

10.00u F. Scheelings, Inleidende beschouwingen over de problematiek
10.20u Gregory Vercauteren, Schaalvergroting en samenwerking: een stand van zaken voor de erfgoedsector in Vlaanderen (werktitel)
10.50u Noortje Lambrichts, Samenwerking met de erfgoedgemeenschap: het participatief archief als uitdaging

11.10u Pauze

11.30u Isabel Rotthier, Samenwerken aan de Universiteit Gent: van verspreide collecties naar één Universiteitsmuseum (GUM)
11.50u Frank Scheelings, Voordelen en valkuilen bij de fusie van kleine instellingen: casus CAVA
12.10u vragenronde

12.25u Broodjeslunch

13.30u Veerle Wallebroek (Het Firmament) en Sanne Van Bellingen (PACKED vzw), Tracks: samenwerking tussen kunsten, erfgoed en beleid. Over het inzetten van disciplinespecifieke tools voor een hele sector
13.50u Elien Doesselaere en Livia Snauwaert, Erfgoedinzicht: een erfgoednetwerk in Oost- en West-Vlaanderen
14.10u Lothar Casteleyn, Lokaal samenwerken rond erfgoed: een blik op de werking van Erfgoedcel Brugge
14.20u Julie Aerts, Op handen gedragen
14.30u Cor Vanistendael, Registratie? You Never Walk Alone
14.40u Bart Sas, Samenwerken motiveert: Archiefbank Kempen als regionaal project
14.50 Alina Saenko, Gemeenschappelijke datahub: nieuwe mogelijkheden voor het hergebruik van museale data

15.00u Pauze

15.15u Vragenronde

15.30u Conclusie

 

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN VIA DEZE LINK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *