Bij de Archivaris op Schoot: verslag van het bezoek aan het APA (04/06/2014)

Op 04 juni 2014 was er een ‘Bij de Archivaris op Schoot’ in het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen (APA). Dit bezoek werd georganiseerd door het Forum van Afgestudeerden Archivistiek en hedendaags Documenteheer (FAAD) en de VVBAD. Het werd een heel aangename ontdekking van een parel in archiefland!

BezoekAPADé specialist inzake architectuur gerelateerd archiefmateriaal
Het APA ontstond in 1988 en is gespecialiseerd in het verzamelen, bewaren, ontsluiten en bestuderen van architectuur gerelateerd archiefmateriaal. Momenteel telt de collectie circa 100 archieven. Die zijn allemaal afkomstig van private archiefvormers. De archieven van provinciale architecten vind je in het Rijksarchief.

De focus ligt op Antwerpse bouwgeschiedenis van 1800 tot heden. Het begrip architectuur krijgt een ruime invulling. Naast documenten van architecten gaat het bijvoorbeeld ook over aannemers, huisvestingsmaatschappijen, glazeniers… Interessant is dat er bij de verwerving niet alleen naar de grote architectuur gekeken wordt maar eveneens naar kleinere huizen, frietkoten… Op die manier krijg je een mooie staalkaart van de volledige architectuur.

De inventarissen op de archieven zijn voorlopig enkel in Word en Excel beschikbaar. Er wordt wel werk gemaakt van een collectiebeheersysteem. De ordening gebeurt op gemeente, architect en straat. Bij een bezoek aan het APA is het handig als je over deze gegevens beschikt.

Ontdek er ook de boeken, tijdschriften, productcatalogi, maquettes …
Je vindt veel meer dan archiefdocumenten in het APA. Er is tevens een deelcollectie van ongeveer 5000 boeken. De catalogus is digitaal doorzoekbaar via de website (onder ‘Collectie’).

Naast boeken zijn er ook circa 290 tijdschrifttitels en 3000 ontsloten productcatalogi. Die laatste zijn van groot belang voor architecten die meer informatie willen over een bepaald product dat ze tegenkomen in een gebouw. Naast technische informatie bevatten de productcatalogi ook heel mooie foto’s. De tijdschriften en productcatalogi zijn eveneens digitaal doorzoekbaar via de website (onder ‘Collectie’).BezoekAPAmaquettes

Tijdens het bezoek kregen we ook de prachtige deelcollectie maquettes te zien. In het depot is er een hele verdieping voorzien daarvoor. De maquettes zijn schitterend materiaal voor tentoonstellingen. Dergelijke collectie is van groot belang omdat maquettes heel vaak snel beschadigd raken en snel verdwijnen.

Een lust voor het oog zijn ook de duizenden foto’s. Je vindt er, samen met onder meer gedigitaliseerde plannen, verschillende van terug op Flickr. Deze Flickr-account is een opstapje naar een volwaardige beeldbank. De link naar de account staat op de website (onder ‘Collectie’).

De toekomst
Een volwaardige beeldbank is maar één van de toekomstplannen van het APA. De ambitie is om door te groeien naar een volwaardig Vlaams Architectuurarchief. Verder staan er een fysieke uitbreiding en de uitbouw van een E-Depot op het programma. We kijken er met belangstelling naar uit!

Website APA: http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dcul/architectuurarchief.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *