Bij de Archivaris op Schoot: verslag van het bezoek aan het Rijksarchief te Leuven van 15 oktober 2011

Het project “Bij de Archivaris op Schoot” biedt de kans aan beginnende archivarissen om praktische vragen te stellen aan meer ervaren collega’s. Dit gebeurt concreet door bezoeken aan diverse archieven. Op zaterdag 15 oktober 2011 brachten we een bezoek aan het Rijksarchief te Leuven.

You Tube

Het Rijksarchief bevindt zich in het Villerscollege, een prachtig geklasseerd gebouw in de Vaartstraat. We werden er verwelkomd en rondgeleid door professor Van Isterdael, het departementshoofd van Vlaams-Brabant. Als introductie kregen we een aantal You Tube filmpjes te zien, o.a. over de geschiedenis van het gebouw. Leuk waren de fragmenten waarbij archiefbezoekers hun favoriete archiefstuk voorstelden. Daarnaast werd de werking van het elektronische prikbord RAL uitgelegd. Bezoekers kunnen er hun eigen onderzoek voorstellen, wat de interactie tussen de verschillende vorsers zeker bevordert.

Vragenronde en rondleiding

Na deze multimediale introductie volgde een bezoek aan de bureaus en was er koffie in de vergaderzaal. Hier kregen we de gelegenheid om een aantal specifieke vragen te stellen. Tijdens deze vragenronde kwamen onder meer de opbouw van een archiefdepot, de digitalisering en de publiekswerking aan bod. Ook de samenwerking met de vrijwilligers passeerde de revue.
Tijdens de rondleiding in de depots werd dieper ingegaan op de inrichting van de verschillende archiefruimtes. We namen zelfs een kijkje in het afgesloten gedeelte dat zich onder de depots bevindt. Deze ruimte dient o.a. ter bescherming tegen wateroverlast.

Meer info via de website van het Rijksarchief in België. De filmpjes kan je bekijken op www.youtube.com (zoek op “Rijksarchief Leuven”).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *